Växtbaserad acetat
Om växtbaserad acetat
Vi använder bara acetat som är fri från skadliga ftalater. Den tillverkas av cellulosa och mjukgörare av vegetabiliskt ursprung och är huvudsakligen sammansatt av material från förnybara källor. Det gör den helt växtbaserad och helt biologiskt nedbrytbart. Därför också annorlunda mot vanlig acetat. Och framförallt, den totala motsatsen till plast. Bra för vår miljö och bra för dig!
Växtbaserad acetat, acetat och plast
M49, som är materialet som vi använder, är en acetat. Växtbaserad eftersom den tillverkas av cellulosa och mjukgörare av vegetabiliskt ursprung. Ändå väljer många att prata om acetat som plast. Vi kan inte låta bli att undra varför.
Tillverkaren Mazzucchelli, världens största tillverkare av just acetet, undrar också och skriver på sin hemsida: (lite fritt översatt och förkortat).
“Så varför kallar vi själva M49 för “bioplastic” då? Därför att även om (cellulosa) acetat är ett mycket mer hållbart och ädelt material, så finns inte begreppet i människors medvetande ännu.”
Så här är det. Hela tiden. 9,5 av 10 gånger så pratar man om plastbågar även när man pratar om våra glasögon. Vi rättar och berättar. Berättar om kompositionen. Visar hur M49 är uppbyggd jämfört med en vanlig acetat. Och ändå, vad hör vi nästa gång? Ni kan nog gissa.
Återvunnen acetat?
Absolut, det finns och har funnits i massvis med år. Men bara i en färg; svart. När man tillverkar återvunnen acetat, blandar man överbliven acetat i alla tänkbara färger och mönster. Det är rätt självklart att en blandning av brunt, gult, leopardmönstrat, rött och blåprickigt inte kan bli något annat än svart. Man tillsätter nämligen bläck till blandningen av alla färger och mönster vid tillverkningen. Färgar över, helt enkelt.
Så det kan möjligtvis bli ett par nyanser av svart men inget annat. Att produkten är återvunnen är jättebra men kom ihåg att den inte är fri från skadliga ftalater och inte heller är biologiskt nedbrytbar.
Men, det pågår massor med spännande projekt om nya material. Tillverkade av förnyelsebara råvaror, biologiskt nedbrytbara och med låga klimatutsläpp.
Plastbågar?
Vi har aldrig förstått varför man inte vill kalla acetat vid sitt rätta namn. Varför nedgradera en så fin produkt till plast? Och i dessa tider, när plast verkligen inte känns som ett framtidsmaterial. Vi försöker ta bort så mycket plastmaterial vi bara kan i våra hem. Och tar betalt för plastpåsar för att minska förbrukningen.
Det finns givetvis massor av plastbågar på marknaden. Många, många fler än det finns acetatbågar. Och ännu många fler än glasögon tillverkade av växtbaserad acetat. Så vill man som konsument ha glasögon tillverkad av ett hållbart och miljövänligt material, gör man bäst i att fråga efter det. Annars är risken att man får en båge i plast.
Återvunnen växtbaserad acetat?
Nej, det finns inte vad vi vet. Tyvärr är marknaden för växtbaserad acetat fortfarande rätt så liten. Bara en liten, liten del av alla glasögon som tillverkas är av växtbaserad acetat.
Därför blir svinnet också litet och det som blir, hamnar tillsammans med vanligt acetat när det är dags för återvinning. Väl uppblandat med annan acetat, blir produkten inte längre växtbaserad. Och därmed inte heller fri från skadliga ftalater eller biologiskt nedbrytbar.