Storlekar 

Även glasögon har storlekar precis som kläder och skor. Storleken ska alltid stå på insidan av någon av skalmarna. De här måtten är lite av hieroglyfer men ett av dessa kan ändå vara bra att känna till. 140 betyder att det är skalmens längd (i millimeter) och är i de allra flesta fallen ett mått för en stor båge, kanske att jämföra med storleken L. 130 vågar vi säga är en S och 135 skulle kunna vara en M. Ungefär så. Använd det som riktmärken. Skalmen ska sitta skönt bakom örat. Känns den tajt, är den troligtvis för liten. Om man kan böja skalmen runt nästan hela örat, då är den för stor.  

 

Passform 

Glasögon har tre fästpunkter i ett ansikte. Våra två öron och så vår näsa. Precis som vårt ansikte så har även glasögon en s k näsa. Det är det “urgröpta” utrymmet som ska passa på din näsa. När glasögonen sitter på plats i ansiktet ska det inte vara någon luft mellan näsorna. Modellen ska passa på din näsa för om den inte gör det, kommer den att glida och då är bara skalmarna bakom öronen som kan hålla glasögonen på plats. En del glasögon har det som kallas nässtöd. Det är justerbara kuddar som har till uppgift att få modellen att verkligen passa perfekt.  Vi tycker att passform är superviktigt och därför erbjuder vi glasögon med eller utan nässtöd. Nässtöd på glasögon tillverkade i acetat är inte jättevanligt men vi tycker att de självklart ska finnas. Så vi har flera modeller, tillverkade i växtbaserad acetat, ……..

 

Formen  

Försök att hitta glasögon där ögat blir så centrerat som möjligt i glaset. Ungefär lika mycket luft från pupillen uppåt som neråt. Och ungefär lika mycket luft från pupillen in mot näsan som ut mot kinden. Överkanten ska inte “klippa” ögat och underkanten ska inte vila mot kindbenet. Man ska kunna skratta och le utan att glasögonen åker upp. Ögonbrynen ska vara ovanför eller i linje med överkanten – aldrig under. Helst ska formen följa brynens form. Så snyggt! 

Vilken glasögonform till vilken ansiktsform?

 

Och så den stora frågan; vad till vem? Ett runt ansikte brukar passa i mer markerade
glasögon. Låt de gärna vara lite mer kvadratiska för att balansera din runda form.
Modellerna Ylen eller Svartmalm är riktigt bra exempel.

Mer fyrkantig ansiktsform?
 Även här, är det bäst att jobba med kontrast, så prova
runda glasögon. Runt behöver inte alltid vara runt utan kan också ha en mandelform
eller andra typer av mjuka linjer. Titta på modellerna Håen eller Olivin, för inspiration.
Ovalt är nog den ansiktsformen som har minst begränsningar eller rättare sagt mest
möjligheter. Klär i de flesta formerna, så här finns det mycket att välja på. Därför ger
vi inga förslag, det är bara att surfa runt under knappen “GLASÖGON”.

Det hjärtformade ansiktet klär allra bäst i mandelformat och lite tunnare. Gillar man
inte mandelformen, håll dig till de mjuka linjerna men inte det runda. Titta på Agat
eller Kvarts. Och Kattguld!

Ett avlångt ansikte
är mer beroende av storleken än formen. Hitta någon modell som fyller
ut, lite större glas och markerad form. Nya modellen Dal tror vi blir riktigt bra. Eller Lava.
Det är lätt att känna att det finns en uppsjö av modeller att välja bland när man ska skaffa
glasögon. Men om man ger sig själv tid att både lära känna formerna och bestämma sig för
vad man själv gillar, brukar det faktiskt klarna.  

 

Material och färg 

Att tänka trend när man köper glasögon är kanske inget vi rekommenderar. Dels för att vårt varumärke handlar om tidlös design och dels för att trender kännetecknas av att de är kortvariga. Glasögon ska ju bäras i många år. Tänk istället personligt. Vad tycker jag om och vad klär jag i? Vill du att modellen ska synas och ta för sig, kan du med fördel välja acetat. Då kan den ha mycket material utan att bli för tung. Mycket material brukar man ofta balansera med någon basfärg som brun, sköldpadda eller svart.
Vill du hellre låta modellen vara lite diskret, faller valet kanske på metall. De är tunnare och har inte lika mycket material. Det skulle helt enkelt bli för tungt. Eftersom glasögon i metall är tunnare, kan man stötta med färg. Och kanske också någon dekor på skalmen. 

en_USEnglish